Ergonomische muis

Door overmatig gebruik van de computer kunnen klachten ontstaan, dit vaak aan de nek, schouders, polsen en handen. Een ergonomische muis kan dit soort klachten, vooral aan de hand en pols, voorgaan en pijntjes voorkomen. Een ergonomische muis doet dit door zijn (vaak) afwijkende vorm ten opzichte van de gemiddelde muis, door de vorm van een ergonomische muis kan de hand en pols van de gebruiker in een natuurlijke houding een muis bedienen waardoor onnodige inspanning wat vervolgens weer tot pijntjes lijdt voorkomen wordt.

Vorm

Bij een normale muis is het vaak het probleem dat hij je hand niet in een natuurlijke houding te werk laat gaan, óf de muis is te klein, óf de muis is te groot, óf de muis heeft geen logische vorm, bedenk het maar. Dit soort dingen zorgen er voor dat je als gebruiker van een muis onnodig last begint te krijgen van hand en/of pols. Een ergonomische muis is erop gemaakt dat hij je handpalm precies vult zo’n vorm heeft dat je hand en pols in een relaxte houding zitten tijdens het gebruiken van de muis. Vaak is een ergonomische muis hierom ook wat schuiner gevormd dan een normale muis.

Natuurlijker grip

Een ergonomische muis heeft, zoals zojuist al genoemd, een natuurlijker grip dan een normale muis. Dit natuurlijker grip voorkomt pijntjes en geeft de hand meer rust. Dit wordt bereikt doordat er zelfs tijdens het werken wordt gezorgd dat de spieren van je pols en hand niet onder spanning staan en ook je pees je niet onder spanning staat.

Niet stroef, niet glad

Bij een ergonomische muis wordt er veel aandacht besteed aan de gebruikerservaring, niet alleen op vlak van hoe de muis voelt maar ook op vlak van hoe hij beweegt. Wanneer een muis te stroef over het bureau of het muismatje beweegt zal dit de pols en hand alsnog belasten en werkt dit het principe van een ergonomische muis een beetje tegen, wanneer de muis te glad is zal de muis echter als behoorlijk irritant worden ervaren en zijn taak als muis niet goed kunnen vervullen doordat hij niet precies genoeg kan werken. Een ergonomische muis zorgt er hierom voor dat hij niet te stroef, niet te glad, maar precies goed is voor een optimale gebruikerservaring.

Waar, wanneer

Voor gebruik van een ergonomische muis moet vooral worden gedacht aan werk op het kantoor, wanneer er voor lange tijden achter elkaar wordt gewerkt is het fijn, en op lange termijn ook belangrijk, dat de hand en pols niet te veel belast worden. Denk aan dagen waarop je uren aan het werk bent achter de computer, vooral op dit soort momenten kan het verstandig zijn gebruik te maken van een ergonomische muis aangezien dit soort momenten uiteindelijk de oorzaak kunnen zijn van overbelasting of andere pijntjes. In situaties als dit zal een ergonomische muis het werk niet alleen fijner tijdens het werk maken, maar ook op de langen termijn buiten het werk.

 

Bron: Vergaderruimtevinden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *